سفر کردن با استفاده از کمپر را باید یک نوع سبک زندگی دانست. تنها افرادی به سمت خرید یا ساخت اختصاصی این وسیله میروند که عاشق ماجراجویی و سفر باشند، در غیر این صورت با ون مملو از وسایل خود به شهری دیگر سفر کرده و در آنجا اتاقی در یک هتل رزرو میکنند!
عصراسلام: ۱- انتخاب ماشین بر اساس نفرات و نوع سفر
۲- طراحی تانکهای آب و فاضلاب و ...
*نصب تانک آب جداگانه جهت آب مصرفی و آب خوراکی در کمپر
* حجم تانک فاضلاب باید به گونه ای طراحی گردد که حداقل دو روز پر نشود
* وجود شیر برقی و یا بادی تخلیه فاضلاب، اختیاری است.
* ظرفیت تانک آب برای مصرف حداقل دو روز سرنشینان باید در نظر گرفته شود.
۳- طراحی چیدمان داخلی شامل موقعیت سرویس بهداشتی و حمام، صندلی ها، تخت ها،گاز و یخچال و دیگر الزامات مد نظر
* طراحی و چیدمان لوازم در کمپر به نحوی صورت پذیرد که دسترسی به تمامی امکانات از داخل کابین بمنظور ایمنی و در امان بودن از سرمای محیط ،امکان پذیر باشد.
۴- تست اطاق از لحاظ صدا و آب بندی
* یکی از موارد مهم در کمپر، ایزو لاسیون بدنه برای نگهداری بیشترین مقدار گرما و سرما در فصول مختلف است که در مصرف کمتر انرژی موثر است .
۵- انجام سیم کشی برق داخل لوله خرطومی نسوز و لوله کشی آب و فاضلاب و تست آنها
* قبل از انجام هر گونه کار جوشکاری، اتصال باطری را جدا کنید.
۶- نصب اطاقک سرویس بهداشتی و حمام و تست آب بندی آن.
* کلیه لوله های خروجی فاضلاب، دستشویی و حمام از نظر تکانهای شدید ایمن باشند.
* در طراحی داخلی طبق استاندارد موجود، درب سرویس بهداشتی بیش از دومتر با خروجی کابین فاصله نداشته باشد.
* استفاده از پیچ ومهره بجای جوش در شاسی کشی داخلی
*نقاط جوش پس از مدتی در اثر تکان های ماشین ترک برداشته و نهایتا جدا میشود.
* هر گونه سازه زاویه دار، نوک تیز و آسیب رسان در کابین، با روکش مناسب ایمن شود.
* استفاده از تمامی فضای موجود در کابین(هیج فضایی را از دست ندهید.).
* راحتی دسترسی به کمد، کشوها و محل نگهداری لوازم و همچنین مستحکم سازی سازه ها رو فراموش نکنید.
* سمت نشستن سرنشینان حتی المقدور رو به جلو و مجهز به کمربند ایمنی بوده و فضای روبروی صندلی ها فاقد اشیای خطرناک باشد.
* اجاق گاز و پمپ اب داخل کابین، نباید در حال حرکت کار کند.
*ایجاد راه خروج چندگانه در کمپر و لوازم مورد نیاز مواقع بحران (چکش)
*جهت بهترین مدیریت و کنترل لوازم بکار رفته در قسمت کمپر، داشتن یک تابلو نمایش و صفحه کلید آپشن دار در محلی مناسب و در دسترس سر نشینان عقب، الزامی است.
*درون کمپر تمامی لوازم برقی ۱۲ ولتی انتخاب گردد. لیکن وجود یک اینورتر حداقل ۵۰۰ واتی جهت برخی مصارف اجتناب ناپذیر می باشد. در نصب و استفا ده از اینورتر دقت شود که برق ۲۲۰ ولت AC امکان صدمه زدن به ECU ماشین را دارد.
برق در کمپر
یکی از منابع مهم تامین انرژی در کمپرها، باطریهای اضافی موجود در کمپر علاوه بر باطری اصلی ماشین، می باشد. در اینجا به چگونگی شارژ و استفاده از باطری جهت مصارف کمپر می پردازیم.
براساس لوازم مورد نظر برقی در کمپر، میزان آمپر مورد نیاز بدست آمده و براساس آن نسبت به تامین باطری مورد نیاز اقدام می شود.
معمولا لوازم الکتریکی داخل یک کمپر شامل یخچال فریزر، تلویزیون، پمپ های آب ، هواکشها، چراغهای روشنایی(نوع LED کم مصرف تر است)، بخاری در جا میباشد.
جهت تولید برق ۲۲۰ ولت متناوب در کمپر از باطریهای اضافی موجود(در حد کمتر ۱۰۰۰ وات )،از اینورتر استفاده میشود. این برق جهت مصارف احتمالی مانند وینچ، پمپ هوا، چراغ سیار و غیره موارد استفاده قرار می گیرد.
با توجه به اینکه تمامی این مصرفی کننده ها، بصورت همزمان مورد استفاده قرار نمی گیرند، در طول ۲۴ ساعت،حدود ۱۰۰ آمپر مورد نیاز می باشد و اگر مصرف دو روز را در نظر بگیریم به حدود ۲۰۰ آمپر باطری خشک و از نوع rv ( تفاوت این نوع باطری با باطری های معمولی در بازدهی طولانی تر آن بوده و اینکه این نوع باطری قابلیت استارت زنی را ندارد)، مورد نیاز می باشد.
برای شارژ باطریهای قسمت کمپر، همان دینام ماشین برای لین منظور کفایت کرده و نیازی به منابع دیگر تولید انرژی نمی باشد. برای این منظور داشتن یک مدار ساده الکترونیکی شبیه عملکرد آفتامات و یک عدد رله ۳۰ امپر دو کنتاکت، مورد نیاز می باشد.
مدار و یا آفتامات ولتاژ باطری اصلی ماشین رو اندازه گیری کرده و پس از رسیدن ولتاژ ان به ۱۳/۳ جریان را قطع میکند. این موضوع در تمامی ماشینها اجرا میشود و تنها کاری که ما میکنیم زمان قطع جریان انرا بسمت باطریهای اضافی کمپر هدایت میکنیم. که دینام در هر وضیعیت تنها به مقدار امپر مجازی شارژ برساند و پس از شارژ شدن باطریهای کمپر جریان قطع میشود ( این اعمال بایستی اتو ماتیک انجام گردد و انجام ان توسط کلید و دست و امکان فراموشی در قطع و وصل کلید توصیه نمیشود)
نکته قابل توجه جهت انتقال ولتاژ لازم از باطری اصلی ماشین به باطری های کمکی کمپر، معمولا به چند متر سیم لازم است. بواسطه اینکه ولتاژ مورد نظر ۱۲ ولت DC است هر چقدر طول سیم طولانی تر باشد افت ولتاژ بیشتر و شارژ کمتری برای باطریهای کمکی اتفاق میافتد که به هیچ عنوان مناسب نمی باشد. لذا نکته قابل توجه جهت محل نصب باطری هاب کمکی کمپر طوری باید انتخاب گردد که در کوتاه ترین فاصله از محل باطری اصلی ماشین قرار گیرند و این فاصله نباید بیشتر از دومتر باشد.
جهت انتقال ولتاژ از مدار و رله فوق به باطری، از سیم حد اقل نمره ۳ صنعتی و داخل لوله نسوز ، استفاده شود.
توجه: مدار مورد نظر در زمان خاموشی ماشین هر گونه ارتباط با باطری اصلی را قطع میکند و هیچگاه از انرژی موجود در باطری اصلی ماشین، استفاده نمیشود .
باطری های کمکی کمپر با یک کلید اصلی و به اصطلاح قطع کن به جعبه فیوز وصل و از انجا به کلید های کنترل و بسمت مصرف کننده ها میرود. استفاده از سیم باقطر مناسب و حتی ده در صد بیشتر و عبور تمامی سیمها از لوله و استفاده از فیوز های مناسب هر گونه خطر گرم شدن سیمها و خطرات ناشی از ان را کاهش میدهد.
در برخی کمپر ها قآبلیت شارژ باطری ها توسط برق و یا سلولهای خورشیدی و حتی ژنراتور بادی وجود دارد که در صورت نیاز جداگانه باید به هر کدام پرداخت .
همراه داشتن موتور برق کوچک و به اصطلاح کیفی، جهت شارژ باطری و احتمالا استفاده در فواصل دور تر از کمپر ، به عنوان یک منبع زاپاس انرژی مناسب می باشد.
در آخر توصیه میشود که سیم کشی از عوامل اصلی اتش سوزی بوده و دقت در انجام آن سفری راحت و بدور از خطر را در پی خواهد داشت.
پمپ آب
پمپ آب از موارد کاربردی و لازم یک کمپره و دو گونه اصلی از آن مورد استفاده قرار میگیره.
۱- پمپ آب کف کش یا شناور
ارزانترین نوع پمپ قآبل استفاده در کمپر پمپ کف کش یا شناور است که از مزایای آن میتوان قیمت کم و فشار نسبتا خوب در برخی مدلها اشاره نمود و از معایب آن میتوان به خرآبی کاسه نمد و آسیب دیدن در دمای پایین در اثر انجماد آب و دسترسی نه چندان راحت آن جهت تعویض و تعمیر اشاره نمود.
۲- پمپ آب معمولی
نوع دوم از پمپ های قآبل استفاده در کمپر، پمپ های معمولی هستند که خارج از تانک نصب و اگر قیمت نسبتا زیاد چشم پوشی کنیم، عمر طولانی و سهولت تعمیرات، تعویض و فشار مناسب، قآبلیت نصب کلید تحت فشار و همچنین شیر یک طرفه جهت اتوماتیک شدن از محاسن این مدل محسوب میشود.
استفاده از پمپ با برند مناسب علاوه بر بازدهی خوب در زمان کار، عمر طولانی تر داشته و امکان اتوماتیک شدن، عدم نیاز به کلید دستی و پدالی، و تبعات ناخوش ان مثل روشن ماندن پمپ در زمانهای طولانی، را میسر میسازد.
استفاده از فیوز مناسب براساس توان مصرفی پمپ، باعث پیشگیری از آسیب دیدگی احتمالی در مواقع گیر کردن پمپ و یا تحت فشار ماندن پمپ در زمان طولانی، را میسر میسازد.
بعضی از دوستان از پمپ بنزین ماشین، مانند سمند جهت پمپ آب استفاده میکنند که از این پمپ ها رضایت دارند. شاید استفاده از پمپ طراحی شده برای مواد نفتی، مشکلاتی را مثل زنگ زدن شفت پمپ در پی داشته باشد.
پمپ دیگری که برای مصارف کم، مثل آب خوراکی کاربرد دارد، پمپ آب شیشه شور است که صرفنظر از لوله کوچک و توان آب دهی کم ان از نظر طول عمر و مصرف ناچیز ان برای استفاده با کلید فشاری و در زمانهای کم، مطلوب می باشد.
جهت سیم کشی برق مورد نیاز پمپ آب، بر اساس وات مصرفی پمپ از سیم و فیوز مناسب استفاده کرده و از نصب سیم نازک و بدون فیوز خودداری شود.
در مورد پمپ های شناور، استفاده از لوله سبز جهت اتصال به خروجی پمپ که باعث ثبات پمپ دورن منبع میشود، پیشنهاد میشود.
استفاده از پمپ های پر فشار(دبی بالا)، علاوه بر مصرف اضافی باطری و عدم نیاز به فشار زیاد خروجی آب ، جهت کنترل فشار اضافی باید از شیر و سه راهی سیرکوله، در مسیر خروجی پمپ استفاده شود که مقادیر اضافی آب را در مسیر به تانک برگشت میدهد.
در اخر به علت استفاده از کمپر در شرایط بسیار متفاوت اب و هوایی دقت در اتصلات و لوله کشی و عدم استفاده از اتصلات خشک فلزی و پلاستیکی ( یخ زدگی و شکست ) از مساعل مهم و قابل توجه است و استفاده از لوله و اتصلات با قابلیت ارتجاع مثل لوله سبز ساختمانی و اتصالات مربوطه مناسب است و عبور لوله از مجاور لبه های تیز بدنه و فلز در تکانهای ماشین باعث سوراخ شدن میشود
بواسطه شرایط خاص کمپر(تکان های کمپر و قرار گرفتن در شرایط آب و هوایی متفاوت) از اتصالات خشک فلزی و پلاستیکی بواسطه امکان یخ زدگی و شکست لوله ها، نباید استفاده شود. از مسائل مهم در لوله کشی کمپرها، استفاده از لوله و اتصالات با قابلیت ارتجاعی مناسب مانند لوله های سبز میباشد. از عبور لوله ها در مجاورت لبه های تیز بدنه و گوشه های تیز نیز، جدا خودداری شود.
بازدیدهای قبل از مسافرت به ترتیب شامل موارد زیر است:
۱. بازدید روغن کلاچ
۲. بازدید آب رادیاتور
۳. بازدید روغن موتور
۴. بازدید روغن ( واسکازین) گیربکس
۵. بازدید روغن ترمز
۶. بازدید روغن ( واسکازین) دیفرانسیل
۷. استفاده از الکل یا مایع ظرفشوئی در آب شیشه شور برای جلوگیری از یخ زدن و شستشوی بهتر
۸. چک کردن شیشه شور
۹. چک راهنماها و فلاشر
۱۰.چک جراغهای جلو
۱۱. بازدید سالم بودن زاپاس
۱۲. چک کردن برف پاک کن
۱۳. بازدید آچار چرخ
۱۴. همراه داشتن زنجیر چرخ در زمستان
۱۵. بازدید روغن هیدرولیک ( برای گیربکسهای اتوماتیک و فرمانهای هیدرولیک و سیستم روغنی زانتیا و ...)
۱۶. استفاده از ضد یخ در رادیاتور
۱۷. تنظیم کردن باد لاستیکها و بازدید لاستیکها